Orthopedic Center (2004) Architectural Nexus

The design concept began by considering aesthetic implications of orthopedic interventions. The Design Team reviewed x-ray films and examined orthopedic hardware as part of that process. This methodology began to inform the massing and material differentiation of the building, as well as the medical planning and interior design of the project.With respect to the exterior a high central glass spine traverses the length of the building, acting as the structure against which all other masses are juxtaposed, and in which clerestory windows, mechanical intake and relief functions have been placed. The second floor clinics are made functionally and visually distinct by means of a metal clad saw-toothed massing, indicative of orthopedic injuries in which bones are broken and translated. This portion of the building hangs over the more sedate masonry plinth at the lowest floor, creating a balanced base for the dynamic systems above. Battered and canted glass curtain wall is used alternately to take the theme of skewed elements into the vertical plane, and become identifiable wayfinding landmarks for patients and visitors. No spandrel glass was used on the project, providing the public with an MRI-like view into the inner workings of the building above the ceiling line.These strong formal concepts also informed the internal healing environments of the building. Inpatient rooms feature a skewed headwall that greatly improves patient and family access to daylight and views by adjusting the relationship between the bed and the exterior window. Wood clad feature walls at reception and registration desks lean and rotate to make themselves wayfinding landmarks. Ceilings and soffits are stacked and layered at nurse stations in order to help create visual interest while reducing the transfer of sound into patient areas.

590 Wakara Way Salt Lake City, UT 84108-1200



Leave a Reply

  • (will not be published)