Basin Recreation Field House (2004) EDA Architects

Objective: The Snyderville Basin Special Recreation District was formed to provide and oversee facilities to residents of the Snyderville Basin located in Summit County. The residents desired a facility that was not a stock solution/prototype design but rather designed for their specific needs and interests. The facility should lengthen the brief outdoor playing season, which was otherwise limited by Snyderville Basin’s extreme alpine climate. The Field House’s design should blend with other area structures and the natural mountain landscape. Finally, the project had important budget requirements: not only should it be designed to fit within the District’s limited budget, but the facility should be functional enough to attract sufficient revenue to contribute to costs. The building should be easy to maintain at reasonable operating costs and should be adaptable to future phases, which would be completed as funds became available.

Solution: The flagship feature of the Basin Recreation Field House is its multi-use synthetic infill turf playing field, which accommodates a wide variety of sports. A center dividing curtain separates the field into two smaller fields for greater flexibility, by multiple users. Soccer, baseball, football, rugby and other field sports could now be enjoyed on a year-round basis to Snyderville Basin residents.

The design team responded to residents’ request that fitness/training should not be a main focus of the Center. Fitness equipment designed into the Center was down-sized in response. Phase One support spaces include a building entry, locker rooms, administration spaces, a fitness center and athletic storage rooms.

The Field House was designed to be contextually responsive and compliment its serene site at the edge of the prominent Swaner Nature Preserve on the east with views of the 2002 Olympic Ski Jumps on the mountain to the west. The common spaces and locker rooms have colored textured concrete floors, exposed colored masonry walls, and ample windows to capture the stunning mountain views surrounding the site. The color palette of organic earth tones draws the outdoor setting inward.

The design team utilized a modified pre-engineered building for the large indoor field portion of the project. The remainder of the facility utilized standard construction techniques that resulted in a “hybrid” construction method allowing the facility to be built within budget.

The design team also worked to ensure that the building’s operating costs would be reasonable and that the materials and systems selected for inclusion would be efficient and sustainable. The center’s installed lighting compliments the extensive use of controlled natural light. Natural lighting in the majority of the Field House’s spaces minimizes the need for electric lights during daylight hours. The Field House was also designed with large 14-foot-by-20-foot sliding “barn doors” at each end of the indoor field. These doors capture breezes from the adjacent nature preserve, thus naturally cooling the facility and providing fantastic views.

The Field House was planned to be completed in three phases, as funding for additional spaces became available. The architectural team designed a large timber trellis entry system to serve as a welcoming structure and a “place-holder” for the future additions. The timber trellis is reminiscent of the local historical mining structures and was designed so that it can be relocated in the future to act as a shade structure for the Phase Two outdoor recreation swimming pool.

1388 W New Main St, Park City, UT 84098



Leave a Reply

  • (will not be published)